Pokaler og medaljer er fine præmier til stævner og turneringer, men det er ikke den eneste mulighed. Hos pokalbutikken kan du finde forskellige præmier, såsom nøgleringe med emblemer, stryg-på mærker eller noget helt tredje.

Men det er slet ikke sikkert, det er den rigtige præmie til dit arrangement.

Her kan du læse mere om alternative præmier til turneringer og stævner, og forhåbentlig blive inspireret til at prøve noget nyt.

Hvorfor vælge alternative præmier?

Alternative præmier kan være gode til stævner eller arrangementer, der er mindre sports- og konkurrenceorienterede, men hvor der stadig skal kåres en form for vinder.

Det kan være i forbindelse med en skrivelejr eller andre kreative arrangementer, hvor vinderen trods kåring er meget objektiv. Her kan en pokal nemlig sende det forkerte budskab.

Ofte uddeles præmier som pokaler eller medaljer, når der ikke er tvivl om, hvem vinderen er. I boldspil kan man tælle målene, som spejder kan man se på de fuldførte opgaver og kvaliteten deraf – men når det kommer til kreativitet, kan det straks blive sværere.

Der er desuden meget jalousi sat sammen med pokaler og medaljer, og hvis dit arrangement fokuserer på fx børn med lavt selvværd, er det ikke det bedste budskab at sende.

Hvad er alternative præmier?

Alternative præmier kan være alt fra et speciallavet stryg-på mærke, som kan deles ud til alle deltagere, til en buket blomster, der gives til dem, der har klaret sig bedst.

Hvis dit arrangement fokuserer på noget kreativt eller en hobby, der er dyr i drift, så kan et gavekort til vinderen eller vinderne være en vidunderlig præmie. På den måde kan de nemmere komme til materialer, og dermed opfordres de til at fortsætte med deres interesse.

Sidst kan en alternativ præmie også være noget lidt fjollet og personligt. Det kan være en krone, som vinderen får lov til at gå rundt med, eller et fjollet badge, der skaber god stemning. Det er kun fantasien, der sætter grænser.

Hvordan får man fat i alternative præmier?

Alternative præmier er dejlige, fordi de er så kreative.

Hvis dit arrangement har sponsorere, kan det være, de vil give et produkt eller et gavekort som alternativ præmie. Det er også en god måde for dem at afspejle sig aktivt i stævnet eller arrangementet.

Alternative præmier kan købes eller laves, men vigtigst er det, at du ser på arrangementet og tænker på, hvad ville være bedst til vinderen. Blomster er også altid en god præmie, og du kan evt. købe tre buketter i forskellige størrelser, der gives til første-, anden- og tredjepladsen.

For mange børn og unge er traditionelle præmier som pokaler og medaljer forbundet med skuffelse, fordi det ofte er de belønninger, der gives til atletiske børn. Derfor kan det være en god idé at holde dem væk fra kreative områder, hvor de ellers kan sprede en dårlig stemning og negative følelser.

Der skal ikke skabes splid blandt deltagerne, men det er stadig både sjovt og godt at kunne belønne dem, der klarer sig bedst.